top of page
Search
  • Writer's pictureGyalog Bea

Hogyan készítsük fel gyermekünk a pszichológus szakértői vizsgálatra?

A gyermekek szülői felügyeletének eldöntésekor a bíróság sok esetben igazságügyi pszichológus szakértőt rendel ki azért, hogy a szakértő különleges szakértelmével segítsen eldönteni a vitás kérdést.

A legtöbb ember még soha nem járt pszichológusnál, így ez egy szokatlan helyzet, ami rendben van. A szakértői vizsgálat azonban általában nagy téttel jár együtt, egy igen fontos kérdés eldöntésében van szerepe, így érthető, ha a résztvevők még inkább feszültek az adott helyzetben.


A szakértő akkor tudja a legteljesebb képet kapni a helyzetről, ha a felek nyíltak, őszinték. Egy pszichológus szakértői vizsgálatban amit nem mondunk el, az nem fog kiderülni, nem kap szerepet; ugyanakkor a szakember az alkalmazott tesztek mutatóiból és tapasztalatából adódóan a vizsgálati személy magatartásából is érzékeli ezt a tendenciát.


A pszichológia tudománya egy sajátos eszköz emberi vitás kérdéseink eldöntésében, és sajnos igaz a vicc: "Hány pszichológus kell egy villanykörte kicseréléséhez? Csak egy, de a körtének is akarnia kell."


Gyermekünket azzal tudjuk segíteni a helyzetben, ha oldjuk feszültségét, és ezzel támogatjuk igazmondását, őszinteségét. Gondoljunk bele, a szülők nagy része meg van győződve saját igazáról - ami rendjén van-, segítsük hát, hogy gyermekünk megjelenítse a valóságot a szakértői vizsgálati helyzetben is.

Ilyen támogatás lehet a gyermek számára, ha életkorának megfelelően elmondjuk neki, mivel foglalkozik egy pszichológus ("olyan, mint az orvos, csak nem a gyerekek testével, hanem a lelkével foglalkozik; érdekli, hogy érzed magad, mit szeretnél"). Megoszthatjuk vele, hogy a bíró megkérte, mutassa be neki, milyen okos gyermek ő, ezért mennek hozzá beszélgetni. Érdemes pozitív, nyitott attitűdöt kialakítani a szakértővel szemben: "elmondhatsz neki bármit, ami neked fontos, amit szeretnél, mert megbízható ember".

A legfőbb feladat a szülő számára, hogy ő maga bízzon a vizsgálatban, a szakértő szakértelmében, tudásában. A helyzet hasonló ahhoz, mint mikor először bíztuk másra gyermekünket, először kísértük óvodába vagy bölcsődébe, vagy választottunk neki tanítót: a gyermek attitűdje a mi saját félelmünkből vagy bizalmunkból is táplálkozik. Fontos, hogy bízzunk gyermekünkben.

Az igazságügyi pszichológus szakértők maguk is tudják, hogy egy nagyon nehéz, felelősségteljes helyzetben találkoznak egy családdal. Ennek megfelelően céljuk, hogy a gyermekekben pozitív érzelmi viszonyulást alakítsanak ki a vizsgálóval, vizsgálati helyzettel kapcsolatban, melyhez rendelkeznek a szükséges szakértelemmel és eszközökkel. Így a szakértői vizsgálat során a gyermekek olyan feladatokkal találkoznak, melyek számukra játékok. A szakértővel társas- vagy kártyajátékozhatnak, rajzolhatnak, kiállítást készíthetnek képekből. Így ami a csillogó szemű gyermek számára játék és az önkifejezés lehetősége, az a szakértő számára informatív adat a gyermek érzelmi életéről, családi viszonyulásiról.

129 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page